Składniki dla 4 osób (albo jednego łasucha ♥ ):

4 duże jabłka
Anyż gwiazdkowy
Laski cynamonu
Kardamon
Gałka muszkatołowa
Imbir mielony
Suszona żurawina
Orzechy oraz pestki dyni prażone na suchej patelni
Sos waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jabłka ściąć z góry i wydrążyć. Do każdego jabłka wsadzić 1 laskę cynamonu, 1 sztukę anyżu  gwiazdkowego  i suszoną żurawinę. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia i posypać kardamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż jabłka zmiękną. Podawać z pieczonymi orzechami, pestkami dyni i ewentualnie sosem waniliowym.

Wspaniała przekąska, śniadanie lub kolacja.  Genialna alternatywa na niskokaloryczny deser.

Otrzeżenie: cudowne aromaty przypraw, które uwalniają się podczas zapiekania wprawiają w wyjątkowo dobry nastrój, co może prowadzić do ataku śmiechu!

Smacznego!

Ps. Podoba Ci się przepis? Bądz cool i Like, Tweet lub Share.

Dodaj komentarz

1 komentarz

30/05/15 09:55

Alllllleeeeee pycha. Robiłam wczoraj. Rewelacja. I samo zdrowie!