Czy gulasz może być zdrowy? Ależ oczywiście, że może. Gulasz z ciecierzycy, komosy ryżowej i mleka kokosowego syci i dodaje sił witalnych.  W dodatku jego przygotowanie zajmuje 15 min i jest to danie jednogarnkowe, które spokojnie może postać w lodówce nawet 4 dni. Przepis jest doskonałą alternatywą dla gulaszu mięsnego dzięki komosie ryżowej, która posiada wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Oprócz tego quinoa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Reszta równie zdrowych składników tylko dopełnia tą smaczną kompozycję.  Najlepsze jest to, że gulasz jest syty, a jednocześnie lekki.

Do przygotowania najzdrowszego gulaszu na świecie będzie potrzebne:

– pół cebuli pokrojonej w małą kostkę

– 1 ząbek czosnku pokrojony w małą kostkę

– 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 0,5 cm

– pasta curry (ilość dowolna wedle uznania)

– pół szklanki soczewicy czerwonej

– szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy

– pół szklanki komosy ryżowej

– mleko kokosowe 330 ml

Przygotowanie:

W garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem oraz marchew na łyżce oliwy. Dodać pastę curry i chwilę podsmażyć. Dodać soczewicę oraz komosę, zamieszać i zalać bulionem warzywnym. Dolewać tyle bulionu, aż soczewica i komosa zmiękną. Gdy bulion już odparuje dodać mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę. Dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Ja nie dodaję soli ani pieprzu, gdyż gulasz nabiera smaku od reszty składników. Szybko, pysznie i zdrowo. Czego chcieć więcej?

Dodaj komentarz

 

2 komentarze

01/06/15 20:17

Wygląda smakowicie, muszę wypróbować!

01/06/15 20:24

🙂