Jesień zbliża się wielkimi krokami… A z czym kojarzy nam się jesień? Z dynią! Dynia jest wspaniała w każdym wydaniu. Można z niej wyczarować pyszne ciasto dyniowe, zupę dyniową, ciasteczka dyniowe i przeróżne wariacje z makaronami, ryżem i kaszą. Moją ulubioną jest risotto ze szpinakiem, dynią i kozim serem. Natomiast ostatnio rozkochałam się w kaszach więc dziś zamiast risotta będzie kaszotto.
Jesienne kaszotto z dnią i fetą oczaruje każdego miłośnika kuchni vege jak i biegaczy, a także mięsożerców. Danie wygląda niezwykle kolorowo, a w całym domu unosi się aromat cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i rozmarynu. Po prostu idealnie wpasowuje się w klimat nadchodzącej jesieni.
Jesienne kaszotto z dnią i fetą. Przepis
Składniki na trzy porcje:
– 200 g kaszy bulgur (może być też pęczak)
– szklanka białego wina, cydru lub soku jabłkowego
– 4 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła/ tłuszczu kokosowego
– 2 małe cebulki szalotki (poszatkowane w małą kostkę)
– 2 ząbki czosnku (poszatkowane w małą kosztkę)
– gałązka świeżego rozmarynu (listki obrane z gałązki)
– 1 laska cynamonu
– 500 g dyni (mała kostka ok. 2 cm)
– sól
– pieprz
– kardamon
– gałka muszkatołowa
– ser feta (dowolna ilość do smaku)
– orzechy (jeśli lubicie)
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę dynię układamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, posypujemy gałką muszkatołową i rozmarynem. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dynia ma być miękka lecz nie rozciapana.
W tym czasie na rozgrzewamy oliwę z tłuszczem kokosowym. Wrzucamy cebulę, czosnek, laskę cynamonu. Smażymy ok. 3 minuty. Na patelnię wsypujemy kaszę i mieszamy. Zostawiamy na około minutę, by tłuszcz z patelni dokładnie pokrył kaszę. Następnie wlewamy wino/cydr/sok i czekamy aż wyparuje. Następnie dolewamy tyle bulionu, by przykryło kaszę i znów czekamy aż wyparuje. Powtarzamy kilka razy, aż kasza się ugotuje i będzie miękka. Zajmie to około 15 minut.
Do kaszy dodajemy dynię, ser feta i orzechy. Najlepiej smakują orzechy nerkowca, ale bez nich kasza smakuje równie pysznie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
I tak oto w 30 minut powstaje zdrowe, lekkie i pyszne kaszotto z dynią. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kaszy ugotować więcej i zabrać ze sobą na lunch do pracy.
W związku z moją wielką miłością do dyni ogłaszam konkurs.
Konkurs trwa od dziś tj. 11.09.2015 od13:00 do 16.09.2015 do 8:00
Zadaniem konkursowym będzie przesłanie jednego zdjęcia potrawy z dynią (przygotowanego przez Was) wraz z nazwą potrawy na adres kontakt@niepanikuj.pl Dostaniecie ode mnie potwierdzenie, że otrzymałam Waszą wiadomość. Najfajniejsze zdjęcie wygrywa konkurs oraz zgarnia nagrodę!
Do wygrania: Coaching online! Opis Coachingu Kilk. Spotkamy się i pogadamy jak nie panikować i żyć szczęśliwie.