Uwielbiam te poranki kiedy nie muszę gnać na łeb i szyję, by zdążyć wyjechać do pracy przed godzinami szczytu (o ile takie są w Warszawie). Szkoda, że moja korpo robota jest taka fajna. Inaczej dawno już rzuciłabym wypowiedzeniem. Nic tak nie wyprowadza mnie z równowagi jak marnowanie czasu w korkach i kolejkach. No ale wracając do slow poranków…  Uwielbiam delektować się śniadaniami i kawą, ale w tygodniu nie mam na to czasu. Zwykle jem śniadanie dopiero w pracy. Mimo, iż pracuję w najbardziej korporacyjnym miejscu w Warszawie, żaden z okolicznych sklepików nie wpadł na to, by sprzedawać śniadania w formie owsianki. Za to w ofercie są hot- dogi, słodkie bułeczki, rogaliki z czekoladą, naleśniki czy kanapki. Na szczęście moja kreatywność nie zna granic i wymyśliłam sposób na zajadanie się płatkami również w tygodniu i to w pracy.

Waniliowa jaglanka

Waniliowa jaglanka

Waliliowa Jaglanka z syropem klonowym  (którą możesz zabrać do pracy)

Składniki na 2 porcje:

– 10 łyżek płatków jaglanych (może być też kasza)

– mleko jakie lubisz (ja użyłam ryżowego)

– laska wanilii

– syrop klonowy

Będziesz potrzebować 2 słoiczków w których przetransportujesz jaglankę do pracy.

Przygotowanie:

Wrzuć do garnuszka płatki i zalej mlekiem. Wanilię przekrój w pół, zgarnij ziarenka nożem i wrzuć do płatków. Skórkę z wanilii również wrzuć do garnuszka z płatkami. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Dolewaj tyle mleka, by płatki się nie przypaliły, ale też nie za dużo,  żeby jaglanka nie była zbyt wodnista. Wyciągnij skórkę wanilii i zmiksuj płatki blenderem. Przełóż  jaglankę do słoiczków, zalej syropem klonowym (dowolna ilość syropu wedle Twojego uznania, ja daję 2 łyżki).

Taka jaglanka w słoiczku wytrzyma spokojnie 2 dni. Możesz zostawić ją w pracy, pogrzać w mikrofali i zjeść kiedy tylko masz na nią ochotę. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dolać mleka przed podgrzaniem. Możesz również dorzucić banana, granat lub garść prażonych płatków migdałowych czy  pistacji. Oczywiście możesz również podkręcić jaglankę jakimiś superfoods np. nasionami chia lub jagodami goji.

Zdrowe odżywianie ma niesamowity wpływ na wygląd, samopoczucie i siły witalne. Kasza jaglana ma wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmagając koncentrację, usuwając zmęczenie i bezsenność. Przeciwdziała procesom starzenia się i dzięki niej nasze włosy, skóra i paznokcie pozostaną w dobrej kondycji. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.

Polecam pozostałe przepisy na zdrowe i lekkostrawne posiłki, które dodadzą energii:

Wrapy z papieru ryżowego z ziołową gramolatą

Kasza gryczana z chilli, szpinakiem i pestkami dynii

Wege gulasz na mleczku kokosowym z komosą ryżową

Kaszotto z krewetkami

Tęczowe spaghetti

Zoodle z tofu w sosie pomidorowym

Syrop klonowy  mmmmm....

Syrop klonowy mmmmm….

Syrop klonowy został odkryty przez Indian Iroquois. Czysty syrop klonowy jest rezultatem odparowywania świeżego soku z dziko rosnącego drzewa klonowego. Jest naturalnym środkiem słodzącym pełnym minerałów i witamin. Zawiera wapń, potas, witaminy B2, B3, B5, B6 oraz żelazo, magnez i fosfor. Jest całkowicie wolny od substancji dodatkowych oraz konserwujących. 100 g syropu klonowego to około 260 kcal.

Dodaj komentarz

14 komentarzy

10/10/15 09:57

Nie miałam pomysłu co zrobić z kaszą jaglaną, więc przepis z chęcią wypróbuję. Dzięki 🙂

10/10/15 11:12

Koniecznie wanila w lasce. MMMMMM pychotka!

10/10/15 12:22

Daj znać jak wyszło i czy smakowało 🙂

10/10/15 12:08

Idealnie:)Sabinko mam znowu kilka pytań:) Gdzie kupujesz komosę ryżową czarną?Bo Sante jest biala kupiłam Intenson i też biała;/ I może głupie pytanie ale czy mleko ryżowe zawiera laktozę?Ja nie piję w ogóle mleka ponieważ mam nietolerancję laktozy;/ Pozdrawiam:)

10/10/15 12:22

Mleko ryżowe nie zawiera laktozy. To się raczej nazywa mleko, a tak naprawdę to napój. Możesz też użyć innego mleka roślinnego np. kokosowe lub z orzechów. A komosę ryżową ostatnio kupowałam z Bio Planet tu: https://dodomku.pl/produkt/38782/5907814661098/Bio_planet_Quinoa_komosa_ryzowa_czarna.html Tą z Sante też kupiłam chyba w biedronce i robie ją czasem na śniadanie z orzechami. Do dań głównych jakoś mi lepiej pasuje ta czarna.

10/10/15 14:53

O Dziękuję:) Tak smacznie napisałaś o tej czarnej komosie że muszę ją kupić a ta białą też jakoś wykorzystam:) A mleko gdzie kupujesz? 🙂

11/10/15 16:52

Sabinko kupiłam dzisiaj jagody goji Intenson i niestety mi to nie smakuje;/ i dopiero w domu zauważyłam że kraj pochodzenia to ChRL;/ Ogólnie tak poczytałam o tych jagodach goji i jedni polecaja a inni uważają że są wręcz szkodliwe bo zawieraja coś szkodliwego.I bądź tu człowieku madry:)

12/10/15 07:23

Właśnie siedzę w pracy i jem jaglankę z tego przepisu – niebo w gębie. A drugi pojemniczek czeka w lodówce.

12/10/15 07:26

Genialny pomysł. Tylko gdzie tu kupić wanilię? A może być cukier waniliowy?

12/10/15 17:32

Ja widziałam w Tesco:)

12/10/15 07:28

Dzięki kaszy jaglanej zgubiłam 10 kg! Bardzo fajny przepis, który dopełni moją książkę z przepisami. A syropk klonowy jest taki słodki, że wystarczy dać 1 łyżeczkę i jest super.

12/10/15 07:46

Ja zawsze robię sobie kaszę jaglaną przed bieganiem. Jest lekkostrawna i daje kopa.

14/10/15 13:33

Jadłem, polecam 🙂

14/10/15 18:31

Misiu Ty jadłeś owsiankę z syropem klonowym, a to nie jaglanka 🙂 te chłopy ollllaboga 🙂 <3 <3 <3