Puddingi z nasion chia wymiatają. W każdej postaci po prostu powalają na łopatki. Dodając nasionka chia do wody, soku czy mleka otrzymujemy konsystencję podobną do gęstego kiślu (ale nie takiej kleistej kupy kiślowej). Przygotowanie tego deseru zajmuje nie dłużej niż 5 minut. Nie trzeba nic gotować, piec czy ugniatać. A do tego jest taaaaaki zdrowy! Można poszaleć z dodatkami i dopasować je do swoich preferencji kulinarnych. Ja tym razem zaszalałam z kokosem i truskawkami.
pudding chia

Aby przygotować ten pyszny, kremowy deser wystarczy wymieszać mleczko kokosowe z nasionkami chia i odstawić do lodówki. Teoretycznie na 12 godzin, ale ja zwykle nie wytrzymuję dłużej niż godzinę 🙂 Bez konieczności brudzenia kuchni, piekarnika i blendera. Dodatkowo deser nie zawiera glutenu, żelatyny czy rafinowanego cukru.

pudding chia

Truskawkowy Pudding Chia

Składniki na 4 porcje

– garść truskawek (świeżych lub mrożonych)

– 4 łyżki wiórek kokosowych

– 4 łyżki nasionek chia

– puszka mleczka kokosowego 400 ml

 Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszaj z nasionkami chia i wiórkami. Odstaw do lodówki na tak długo jak wytrzymasz :).

Truskawki zblenduj. Jeśli są mrożone najpierw je pogrzej na wolnym ogniu, żeby nie zajechać blendera. Jeśli są za mało słodkie dodaj syropu klonowego lub miodu. Ja nie dodaję, ale co kto lubi.

Jak deser zgęstnieje to polej go musem z truskawek i usiądź zanim spróbujesz, bo dosłownie powali Cię z nóg swoim zniewalającym smakiem.

pudding chia

Jeśli chodzi o topping to na prawdę możesz tu zaszaleć. Śmiało użyj świeżych owoców, mięty, limonki, chipsów kokosowych, orzechów lub jedz bez dodatków. Deser wytrzymuje w lodówce 4 dni więc możesz zrobić go na zapas. Doskonale sprawdza się również jako śniadanie. Chyba nie muszę wspominać o właściwościach zdrowotnych nasionek chia? Nasionka chia są takie zdrowe, że od samego patrzenia na opakowanie będziecie zdrowsi. W ciągu ostatnich kilku lat popularność chia znacznie wzrosła i obecnie są spożywane przez ludzi świadomych zdrowego odżywiania na całym świecie. Dawniej wcinali je Aztecy i Majowie, a oni wiedzieli co dobre. Używają ich także Indianie Tarahumara jako dodatek do pinole oraz iskate. Dzięki nim mogą biegać tysiące kilometrów po pustyni.

pudding chia

Dodaj komentarz

 

13 komentarzy

28/10/15 14:41

No to jak to cała Ania jakie nasionka chia kupujesz ?Nie chcę popełnić gafy jak z nasionami goji:)Ależ to smacznie wygląda:)Mniam.

28/10/15 17:49

Akurat ostatnio znajoma mi przywiozła z UK. Jakieś takie sypane na wagę. Mam z 2 kg 🙂

28/10/15 18:11

Szalona kobieta:)

28/10/15 15:36

Cholercia, muszę się w końcu zmotywować, aby wykorzystać któryś z przepisów, bo strasznie apetycznie to wygląda. :O

28/10/15 17:48

Smakuje wybornie!

01/11/15 14:35

Wpadam na zaporszenie! :):)

01/11/15 14:35

O jeny, jakie to dooooooobrreeeee! Nie miałam pojęcia, że taka mała i prosta rzecz może być taka dobra!

08/06/16 13:55

Deser jest niejadalny i smakuje jakby sie jadlo tłusty olej kokosowy do smazenia…choc zrobilam wg przepisu powyzej. Zmarnowane skladniki.

08/06/16 20:11

Ojej, A jakiego mleczka kokosowego użyłaś?

08/06/16 20:30

Mleczko kokosowe w puszcze, deser stał w lodówce przez noc i na drugi dzień smakował jak olej..rozumiem że nie tak miało wyjść?

08/06/16 21:54

Hmmm. Może mleczko nie takie jak trzeba?Albo nie wymieszane dobrze? Może termin był off? Powinien wyjść gęsty pudding. 3 razy gęstszy niż budyń. O smaku kokosowym. Teraz jest promo na mleczko w Biedronce. 3.5 zł kosztuje.

12/03/18 11:41

Mleczko kokosowe można prosto zrobić samemu. Najlepiej z wiórek z Lidla bo bez dodatków, szklankę wiórek zalewa się gorącą nie wrzącą wodą mineralną 2szklankami. Potem miksujemy przecedzamy przez sito, ponownie zalewamy 2 szklankami gorącej wody i czynności powtarzamy, ale kolejny raz juz nie zalewamy.I już

12/03/18 12:58

Dzięki za przepis!