Nieustanie poszukuję ciekawych przepisów na zdrowe słodkości. Te ciasteczka owsiane są mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. Z masy można zrobić wielgachne ciacha, albo małe ciasteczka. Do ich wykonania potrzebny jest jedynie blender lub mikser ręczny. Całkiem przypadkiem nie zawierają glutenu, nabiału ani cukru. Zadowolą miłośników płatków owsianych jak i czekolady. Wykonanie ciastek zajmuje 15 minut i do tego są zabójczo pyszne! Mam nadzieję, że będą Wam smakować!

Ciasteczka owsiane z karobem i figami

Ciasteczka owsiane z karobem i figami

Ciastka owsiane z figami i karobem.

Składniki (na 9 dużych ciastek)

– 1 banan

– 8 łyżek płatków owsianych

– łyżka nasion chia

– 3 łyżki sezamu

– 5 łyżek wiórków kokosowych

– garść migdałów (lub mąki migdałowej)

– garść orzechów ziemnych

– kilka suszonych fig (mogą być również daktyle, suszone śliwki, suszone morele lub inne suszone owoce)

– 4 łyżki karobu lub 2 łyżki kakao (różnica jest taka, że karob ma mniej intensywny smak)

– łyżka miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy

– kilka łyżek mleka roślinnego (może być zastąpione zwykłym mlekiem jeśli

Przygotowanie:

Banana zblendować z 3 łyżkami wiórek kokosowych. Osobno zblendować migdały i 2 pozostałe łyżki wiórków kokosowych. Figi pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, zamieszać, dodać tyle łyżek mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta (około 2 – 6 łyżek). Wyłożyć na blaszkę w formie ciasteczek lub jako jedną masę (którą można pokroić w paski jak ostygnie). Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Nie zapomnijcie o papierze do pieczenia i o nagrzaniu piekarnika. Masa ma być gęsta, ale plastyczna. Tak, aby można ją było dwoma łyżkami wyłożyć na blaszkę i uklepać na kształt ciastka.

Ciasteczka są naprawdę wyśmienite. Jeśli zamkniecie je w szklanym słoju spokojnie wytrzymają 7 dni. Ja zabieram je na drugie śniadanie do pracy i do sakiewki na trening. Jak tylko potrzebuję turbo dopalania podczas biegu sięgam do kieszonki i zajadam. Zabiorę je również ze sobą na Półmaraton Żywiecki 20 marca 2016.

Dodaj komentarz

4 komentarze

08/03/16 20:10

Pysznie wyglądają. Yum yum

08/03/16 20:12

Ja do swoich dodaję jeszcze odżywkę białkową i jem przed treningiem.

09/03/16 10:29

Zrobiłam. Pyszne. Fantastyczne! Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nie dotrwały do dnia następnego.

09/03/16 12:31

Dziewczyny jak sobie radzicie z bólem głowy? Bo ja sobie nie radzę :/ Boli mnie minimum 3 razy w tygodniu. Masakra a tabletek moja wątroba ma już dość :/