Ramen po polsku. Rosół inaczej. Pożywna i rozgrzewająca zupa z tofu. Nazywajcie tą zupę jak chcecie Najlepsza nawet na te najgorsze jesienne dni. Dzięki dodatkowi tofu jesienna zupa na długo zapewnia uczucie sytości. Ostre przyprawy dodają zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewają. Przy talerzu pysznej gorącej jesiennej zupy łatwo dostrzec uroki jesieni.

Składniki na 4 porcje:

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

Opakowanie kiełków fasoli mung (świeże)

Pół marchewki (poszatkowanej w drobną kostkę)

Pół fenkuła (poszatkowany w drobną kostkę)

Mały kawałek pora, około 3 cm (poszatkowany w drobną kostkę)

1 opakowanie tofu (gruba kostka 1 cm)

Dwie garście pieczarek (pokrojone na 4 części)

Kolendra

Czarnuszka

Kurkukma

Pieprz Cayenne

Przepis na bulion:

Wrzuć do gara warzywa (por, marchew, pietruszka, seler, kawałek kapusty włoskiej) – wersja vege.

Wrzuć do gara warzywa (por, marchew, pietruszka, seler, kawałek kapusty włoskiej) i mięso (wołowe na rosół oraz skrzydło indyka) – wersja z mięsem.

Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu co najmniej 3 godziny.  Wyciągnij warzywa i mięso. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli w wywarze zostaną jakieś kawałki warzyw i mięsa to nie będzie klarowny. Zbierz tłuszcz i zagotuj ponownie. Mięso oskub na drobne kawałki – użyjesz je do zupy.

Ramen przepis

Przepis na zupę a’la Ramen

Poszatkuj w drobną kostkę surowy fenkuł, marchewkę i por.

Pokrój pieczarki, wyłóż na blaszkę, dopraw kurkumą i zalej oliwą. Tofu pokrój w kostkę, polej łyżką oliwy, dopraw kurkumą, pieprzem cayenne oraz czarnuszką oraz zawiń w srebrną folię. Upiecz w pierniku wraz z pieczarkami (210 stopni przez 10 minut).

Wrzuć do miseczki poszatkowane warzywa, surowe kiełki, upieczone pieczarki oraz tofu, mięso w kawałkach. Zalej wrzącym bulionem. Posyp kolendrą.

Ja lubię anyżowy smak czarnuszki i pikantny smak tabasco więc dodaję ich troszkę więcej. Zupa jest lekka i mocno rozgrzewa. Trochę zachodu jest z przygotowaniem bulionu, ale bulion można mrozić.

Smacznego!

Ramen

Dodaj komentarz

 

1 komentarz

11/11/16 14:42

U mnie dziś krem z buraków i pomidorów 😀 ale skorzystam z Twojego przepisu, bo brzmi pysznie 😊