Jarmuż to samo zdrowie i jestem jego ogromną fanką. Jarmuż zawiera dużą zawartość witaminy C oraz K, zawiera wapń, potas, magnez i żelazo. Poza tym ma silne działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Odkąd odkryłam istnienie jarmużu staram się w miarę możliwości często go spożywać i wszystkich namawiam do stosowania tego niesamowitego warzywa. Przygotowuję koktajle z jarmużem, gulasz lub chipsy. Jarmuż jest bardzo smaczny i dodaje sił witalnych! Do tego wyprasuje zmarszczki 🙂

Chwaliłam się pewnie już nie raz, że jestem strasznym łasuchem. Czasami lubię pochrupać coś przed telewizorem lub przy czytaniu jakiejś wciągającej książki. Chipsy z jarmużu są idealną alternatywą dla sklepowych chipsów. Są równie chrupiące, a o niebo zdrowsze! Można zajadać się nimi bez końca!

Jarmuż wymieszać z oliwą i przyprawami, wyłożyć na blaszkę.

Chipsy z jarmużu

Składniki na jedną miseczkę chipsów:

– około 300 gram jarmużu (umytego, suchego, należy oderwać grube włókna biegnące przez środek liścia)

– 4 łyżki oliwy

– łyżeczka dowolnej przyprawy do smaku, ja dałam pieprz cayenne, szczyptę soli, kurkumy oraz czarny sezam (idealnie sprawdzi się również czarnuszka, płatki chilli czy przyprawa curry)

Rozłożony na blaszce jarmuż posypać czarnym sezamem.

Chipsy z jarmużu posypane czarnym sezamem.

 Przygotowanie:

1.      W misce wymieszać oliwę z przyprawami.

2.      Przełożyć listki jarmużu do miski i mieszać dokładnie tak, aby każdy liść był pokryty oliwą z przyprawami.

3.      Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jarmuż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupiące.

4.      Przełożyć do miseczki, szamać!

 

Kilka rad dla tych, którzy będą robili chipsy po raz pierwszy.

1.      Niech was nie kusi żeby wlać więcej oliwy. Chipsy będą zbyt mokre i ciężkie by stać się chrupiące.

2.      Niech was nie kusi by wsypać za dużo przypraw. Mają one podkreślić smak jarmużu, a nie doszczętnie go zabić.

3.      Mokry jarmuż = katastrofa kulinarna.

4.      Z całej paki jarmużu, zrobi się mała miseczka.

Smacznego. Om nom nom.

Tyle zdrowia w jednej miseczce. Jarmuż króluje.

Z wielkiej paki taka mała miseczka.

Dodaj komentarz