Ostatnio częstym gościem w mojej kuchni jest kasza bulgur. Kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik diety mieszkańców bliskiego wschodu. Kaszę bulgur otrzymuje się z pszenicy durum. Dzięki temu posiada sporo witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Oprócz dużej zawartości potasu i fosforu zawiera również dużo błonnika.

Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnista odmiana wykorzystywana jest  do przyrządzania sałatek czy zup, a średnio- i gruboziarnista – do pilawu oraz modnego ostatnimi czasy kaszotto. Kaszotto to nic innego jak risotto z kaszy. Bulgur doskonale pasuje do kaszotto, gdyż świetnie „wchłania” smaki. Zupełnie jak ryż aborio.

Połączenie krewetek i kaszy bulgur to prawdziwa uczta smakoszy. I do tego taaaaka zdrowa!

Kaszotto z krewetkami i pomidrokami cherry

Kaszotto z krewetkami i pomidrokami cherry

Składniki na kaszotto z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi:

– ¾ szklanki kaszy bulgur

– łyżka oleju kokosowego

– 3 ząbki czosnku drobno pokrojony

– 2 cebulki szalotki drobno pokrojone

– 1 chili drobno pokrojone

– starta skórka z cytryny

– pomidorki cherry przekrojone na pół

– dowolna ilość krewetek

– pół szklanki białego, wytrawnego wina

– bilion warzywny

– parmezan do smaku (jeśli lubicie)

Przygotowanie:

Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć przez minutę czosnek, chili i szalotkę. Wysypać na patelnię kaszę i wymieszać. Pozostawić na 2 miuty, by wchłonęła smaki z patelni. Zalać winem i odparować. Zalać bulionem i zostawić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.  Dolewać tyle bulionu, aż kasza zmięknie.  Dorzucić krewetki i gotować  około 5 min, aż się zaróżowią. Doprawić parmezanem i otartą skórką z cytryny. Udekorować rukolą oraz podawać z pomidorkami cherry. Rukolę można też wymieszać z kaszą. No i voila!

Krewetkowe Kaszotto - uczta dla smakosza

Krewetkowe Kaszotto – uczta dla smakosza

Przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 min. A smak po prostu Was powali z nóg. Do tego kasza jest syta i doda Wam energii do treningów. U mnie w kuchni jak zwykle zdrowo, syto i szybko.

Używacie kaszy bulgur ? Może macie jakieś ciekawe przepisy z jej użyciem? Podzielcie się w komentarzach Waszą opinią i zainspirujcie innych.

Dodaj komentarz

 

4 komentarze

20/06/15 13:50

Ale pycha! Poproszę trochę do Poznania.

20/06/15 13:52

No a ja się właśnie zatanawiałam ostatnio co z tej bulgur zrobić. Kiedyś jadłam pierożki i były dobre, ale komu chce się lepić…A tu taki szybki i prosty przepisik. Zmykam do gotowania.

20/06/15 13:54

Ale świetne zdjęcia. A jak pysznie wygląda! A czy można spróbować z inną kaszą? Np. pęczak?

27/06/15 10:12

Raczej nie polecam, może się rozmamlać 🙂